Hamam böcekleri yer yüzünde yaşayan en eski canlı türlerinden ve doğada her türlü zor şartlara uyum sağlamış bir haşere türüdür ve dünyanın her yerinde mevcuttur.
Hamam böceklerinin günümüze gelmesini ve her türlü ortama uyum sağlamasının en en önemli sebebi kabuk sisteminin kitinden oluşmasıdır.
Yaklaşık 5.000’e yakın türü bulunmaktadır. Ülkemizde en çok yaygın olarak yasayan üç türü mevcuttur.
Alman hamam böceği, en sık olarak karşılaşılan ve genellikle gıda işletmeleri ve gıda üretim tesislerinde karşılaşılan bir türdür. En hızlı üreyen ve çok hızlı bir şekilde yayılan haşeredir.
Oryantal hamam böceği, ülkemizde alman hamam böceğinden sonra en çok rastlanan hamam böceği türü olmakla birlikte halk arasında Kara Fatma olarak en çok bilinen bir hamam böceği türüdür en çok logar sisteminde ve uzun süre aynı noktada kalan çöp birikintileri içinde hayatını idame ettiren bir haşere türüdür fiziksel olarak siyah renktedir ve kanat yapısı çok kısadır.
Amerikan hamam böceği ülkemizde oryantal hamam böceğinden sonra en cok rastlanan hamam böceği türüdür yaşam şartları oryantal hamam böceği ile hemen hemen aynı şekildedir sadece fiziksel yapı olarak birbirinden farklılık göstermektedir. Renk olarak koyu kahverengi kanat olarak biraz daha uzundur.